English

Felhőalapú adatplatformok skálázása

A cloud platformok egyik nagy előnye, hogy az adattárház működéséhez szükséges erőforrások (például CPU vagy memória) könnyen bővíthetőek vagy éppen szűkíthetőek a pillanatnyi igények szerint.

Az intelligensebb megoldások arra is képesek, hogy ezt a fel- vagy lemérezetést önműködően vezérlik az aktuális terhelés alapján, törekedve a megfelelő sebesség és a költséghatékonyság közötti egyensúly fenntartására.

Az előadásban bemutatjuk, hogy egy konkrét POC tesztelés során hogyan mértünk sebességet a Snowflake felhő alapú adatplatformján, vizsgálva az autoskálázás tényleges hatásait.

A teszteléshez a nyílt forráskódú Apache JMeter szoftvert használtuk, így módszerünk más hasonló platformok mérésére is alkalmazható.

Berecz Attila
DWH konzulens, Meta Consulting Kft.

2014 óta foglalkozom DWH/BI rendszerek kialakításával. Az évek során számos projektben dolgoztam, ahol a felmérésben, tervezésben és fejlesztésben egyaránt részt vettem. A projektek során banki, biztosítói, FMCG, IT szolgáltatások és internetes kereskedelem iparágakban szereztem tapasztalatokat.
Minősítéseket szereztem a Data Vault módszertanról (Certified Data Vault 2.0 Practitioner) valamint a Snowflake Cload Data Platform-ról (SnowPro Core Certification) is.