látogató számláló

Adatplatform a felhőben – Menni vagy nem menni?

Gáspár Balázs
Solutions Engineer, Cloudera

 

A felhő alapú platformok aranykorát éljük, és a trend utolérte a nagyvállalatokat is. Ami néhány éve még csak ambíciózus igazgatótanácsi cél volt, és valamely nagy felhő-szolgáltatóval közösen bejelentett stratégia megállapodásban manifesztálódott, ma az adattárház (data platform, data cloud?) vezetők asztalán vár gyakorlati megvalósításra.

“Nobody ever got fired for buying IBM” – szólt régen a mondás, amit ismét egyre gyakrabban hallani, csak épp AWS / Azure / GCP befejezéssel. Az elmúlt évtizedek egymást váltó megatrendjeit (outsouring, insourcing, public cloud) átélő IT vezetők azonban joggal állnak óvatosan a témához, és teszik fel maguknak a kérdéseket:

  • Miként kezdjek hozzá? Mely adatokat, adat alapú alkalmazásokat költöztethetem a felhőbe? És melyiket érdemes?
  • Hogy tehetem lehetővé az üzleti területeknek, hogy a felhő által agilissá váljanak, anélkül hogy elveszteném a kontrollt a vállalati adatvagyon kezelése felett?
  • Hogy használhatom ki úgy a felhő nyújtotta előnyöket, hogy hosszú távon ne váljunk kiszolgáltatottá?

Előadásomban a fenti kérdésekre adható válaszokat keresem, a kontinentális Európa nagyvállalatainál megfigyelt aktuális trendekből, tapasztalatokból kiindulva.

 

Előadó

Gáspár Balázs nagyvállalati szoftver megoldásokkal foglalkozik több mint egy évtizede. A Cloudera presales tanácsadójaként az elmúlt öt évben számtalan német és közép-kelet európai nagyvállalat adatplatform-bevezetését élte át testközelből. Mint felhő specialista, jelenleg is több enterprise data cloud adatplatform tervezésében és megvalósításában vesz részt.

 

Szekciók: Enterprise Data · Startup Data · Data Platform