látogató számláló

Töltsd fel az autódat, töltsd fel az adataidat!
– E-mobility analitika az E.ON Magyarországnál

Szopkó Dávid
Ügyfélelemzés és adatmegoldások vezető, E.ON Hungary

Korunk egyik legdinamikusabban fejlődő üzletága az elektromos autózás és az ehhez kapcsolódó elektromos töltőhálózat dinamikus terjedése. Ebben az üzletágban kritikus, hogy minél korábban teljes körű információkat kapjunk a fogyasztói szokásokról, e-autó töltések jellemzőiről. Erre az üzleti igényre reagálva fejlesztettünk ki egy modern, felhő alapú, valós idejű adatfeldolgozást is alkalmazó analitikai megoldást.

Az előadásban kitérünk az üzleti igényekre, az e-töltők piacának jellemzőire, amelyek kiváltották a fejlesztési igényt, megvizsgáljuk, hogy a letárolt és valós időben feldolgozott adatokból milyen elemzések, riportok készültek, ezeket hogyan használja fel az üzleti terület a szolgáltatás fejlesztésére, miért kritikus üzletileg az adatokból az információk megismerése az e-autózásban.

Technikai szempontból kitérünk arra, hogy milyen informatikai megoldást alkalmaztunk, hogyan néz ki az implementációra került Lambda architektúra, melyben hagyományos adattárolás mellett valós idejű adatfeldolgozás is szerepet kapott, valamint E.ON csoport szinten is best-practice megoldásként szolgál a többi E.ON ország részére, és az anyavállalati központ is implementálta ezt a megoldást.

 

Előadó

Szopkó Dávid az elmúlt 4,5 évben az E.ON-nál kereskedelmi BI területét vezeti, melynek célja kereskedelmi célú BI rendszerek fejlesztése, valamint a kereskedelmi adatvagyon elemzése üzleti értékteremtés céljából. Az elmúlt években felhő alapú platformon élesítettek egy üzleti célú adattárházat, e-mobilitás adatait integráló adat megoldást, valamint több kisebb adatos fejlesztést is, áram, gáz és hozzáadott szolgáltatás értékesítési terület számára.

 

Szekciók: Enterprise Data · Startup Data · Data Platform