English

Tableau+Zeppelin+Hadoop+DWH = <3

Sok más céghez hasonlóan az IBM Budapest Lab esetében is igaz, hogy a folyamatosan változó igényekre folyamatosan változó adat-architektúrával igyekszünk válaszolni. Évek óta foglalkozunk Hadooppal és adattárházzal, de az utóbbi időben jutottunk el oda, hogy költséghatékonyan és önkiszolgáló módon elérhetővé tudjuk tenni  azt az adatvagyont, ami a napról napra nemcsak növekszik, de bővül is. Ennek keretében gondoltuk újra azt, hogy hogyan érdemes a Hadoopot és az adattárházat párhuzamosan használni, hogy az egyetlen igazság elve fennmaradjon az adatok mennyiségétől függetlenül. Az önkiszolgáló adatelérést a különböző tudású felhasználóknak különböző eszközökkel biztosítjuk, ennek keretében adunk egy áttekintést arról is, hogy hogyan használjuk a Tableau-t és Zeppelint egymás mellett

Papp Tamás
Data Engineering Team Lead, IBM Budapest Lab

Tamás a Data Engineer csapat vezetője az IBM Budapest Labnál (ex-Ustream). Több, mint 10 éve foglalkozik adattárházakkal, BI rendszerekkel. Dolgozott konzulensként, fejlesztőként, projektvezetőként, a Ustream előtt egy rövid multis kitérőt leszámítva főként a kis- és közepvállalati szektorban. Jelenleg a csapat vezetése mellett fejlesztői feladatokat is ellát, és kimondottan élvezi, ha önmagáról írhat egyes szám harmadik személyben.

Rechner István
Data Scientist, IBM Budapest Lab

István data scientistként dolgozik az IBM Budapest Labnál (ex-Ustream), a kezdetektől erősíti a BI csapatot. Riportok, elemzések készítésén és modellezési feladatokon túl jelenlegi főbb projektjei a riportozóeszközükkel (Tableau) kapcsolatos fejlesztések / roadmap, önkiszolgáló riportcsomagok enterprise ügyfeleknek, és a riport- és elemzéskészítési módszerek Hadoopon.