English

Data Governance keretrendszer implementáció a Raiffeisen Bank Hungarynél

A bankszektorban extrém módon felértékelődött a “jó” adat fogalma. Mind a belső mind a külső stakeholderek irányából egyre komolyabb az elvárás a megbízható, szervezett riportolás iránt. A data governance keretek kiépítésének igénye explicite megjelenik a hatósági előírásokban. Hatósági oldalról extra tőkekövetelményt jelenthet a nem megfelelő riportrendszer, míg belül helytelen üzleti/kockázatvállalási döntéseket eredményezhet a rendszer hiánya. A Raiffeisen Bankban 2015 – ben kezdődött meg ennek a keretrendszernek a kialakítása. Megfogalmaztuk a fő pilléreket: szerepek, felelősségi körök, definíciós tár kialakítása, adatintegráció, silók megszűntetése. Bevonásra kerültek a fő stakeholderek: kockázati területek, pénzügyi területek és az IT. A program pontosítása és összbanki kommunikációja után, 2016 augusztus – szeptemberében indult el a project. Prezentációnk ezen az úton vezeti végig a hallgatóságot.

Zsarnóci Richárd
Head of Controlling, Raiffeisen Bank

18 éve dolgozom a Raiffesien Bankban. Kezdetben üzleti kontrollerként majd általános főosztályvezető-helyettesként. 2014 óta vezetem a kontrolling főosztályt. A klasszikus kontrolling funkciók az évek során jelentősen bővültek. Kiépítettünk egy professzionális riportoló, adatbáziskezelő – fejlesztő területet, ami lefedi a kontrolling és számviteli területek BI jellegű kiszolgálását. 2015 – óta pedig a Data Governance keretrendszer kialakításáért és működtetéséért is felelősek vagyunk. 

Vályogos Róbert
Financial BI lead, Raiffeisen Bank

Több mint 13 éve dolgozom a Raiffeisen Bankban. Karrieremet a bank költségkontrolling csapatában kezdtem, majd 2008 óta az MIS & Finance BI csoportot vezetem. A csoport főbb felelősségi körei: MIS rendszerek támogatása ( menedzsment és tulajdonosi riportolás), számviteli rendszerek és kötelező jelentésszolgálati rendszerek támogatása, kontrolling riportolás valamint a Data Governance keretrendszer kiépítése és működtetése.